Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsplats: Slottet

En ny utställning om kungliga bröllop är det mest påtagliga Anna Blom Allalouf ser av bröllopsspektaklet på jobbet.

Annons
Vidd i kjolen. Den bredaste av bröllopsklänningarna i sommarens utställning på Livrustkammaren är 190 cm och tillhörde Sofia Magdalena, Gustaf III:s drottning.

I stormens öga råder relativt lugn för västeråsaren Anna Blom Allalouf som jobbar i en av slottets vingar. Hennes arbetsplats är museet Livrustkammaren, som exempelvis visar kungliga uniformer, barnkläder, vapen och kröningsmantlar.

– Jag märker inte så jättemycket av själva ”spektaklet”, jag har kollegor som berörs mer, säger museipedagogen Anna Blom Allalouf.

En kollega har exempelvis skrivit en bok om kungliga bröllop, vilket ger bråda dagar. Utanför Annas och kollegornas arbetsrum breder Stockholms slotts grönskande terrass ut sig. Trots att slottsområdet i Gamla stan kan sägas vara Sveriges bröllopscentrum, märks (ännu) inte detta i form av fler besökare.

– Vi har alltid jättemånga besökare i maj och juni. Då kommer många skolresor och så börjar bussresesäsongen.

Annars märks bröllopet mest genom utställningen Bröllop för kung och fosterland, att Livrustkammaren är stängd under fredag och lördag och att Skeppsbron förvandlats till marknadsplats. Och påtagligt genom att husfasaderna i Gamla stan fräschats upp på många håll.

En staty har också fått sig en omgång med diskborste för att ta bort fågellort, det såg Anna på väg till jobbet häromdagen.

Många kommer att trängas utanför slottet på lördag, men inte Anna Blom Allalouf. Hon hoppas på fint väder, för då ska hon och ett gäng vänner ut och segla på Mälaren.

– För jobbets skull får jag väl titta lite grand på någon repris, säger hon.

Pampig miljö. Utanför fönstren på jobbet har Anna Allalouf nylagda gräsmattor på Logården framför kungliga slottet. Sedan 1978 har det statliga museet Livrustkammaren hyrt in sig i slottet. Anna har jobbat på museet i tre år och stortrivs. FOTO: HELENA BERGENHAMN

Mer läsning

Annons