Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ärendet avslutat och nedlagt”

I polisens händelserapport om olyckan stod det att Faten Kura Mohammed vägrade blåsa i sållningsinstrumentet, att det fanns tomma ölburkar i bilen och att hon luktade sprit.

Annons

Varför stod det så?

– Polispatrullen tyckte sig se ölburkar i bilen och räddningstjänsten på plats tyckte sig känna alkohollukten. Polisen har naturligtvis dokumenterat händelsen som de har uppfattat den, säger Åsa Hedin, chef för kommunikationsenheten på polisen.

Den händelserapport polisen skriver är den dokumentation som finns på LKC och läggs in när patrullerna får ett jobb, när de kommer fram och vad de vidtar för åtgärder.

– Det är mer som en ögonblicksbild där och då. Det är inte något i utredningssyfte utan i rapporteringssyfte. Den typen av tolkning som står i en händelserapport kan man inte flytta till själva brottsutredningen, säger Åsa Hedin.

Händelserapporten skrivs av personal på LKC där de har kommunikation med till exempel räddningstjänsten. De blir som en länk mellan olika enheter som riktar och styr polispersonalen ute på fältet.

– Det är därför formu-leringar kan se lite konstiga ut om man jämför med saker som kommer fram i ett senare skede.

Det här med att hon vägrade blåsa då?

– Det kan vara så att hon inte kunde blåsa på grund av skada, att man inte vill eller att man har ont. I det här fallet framgår det inte i händelserapporten. Det var nog därför vakthavande begärde en kroppsbesiktning som också skedde, säger Åsa Hedin.

Att polisen ber människor att blåsa vid trafikolyckor är rutin.

– Det är självklart. Ingen vill väl möta en onykter trafikant, Det gör vi rutinmässigt, säger Åsa Hedin.

Är det här ärendet helt avslutat hos polisen?

– Det här ärendet är helt avslutat och nedlagt. Hon är inte misstänkt för rattfylleri och helt friad i det här ärendet. Blodprovet var negativt, säger Åsa Hedin.

Mer läsning

Annons