Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ät ute - resterna hemma

Att ta med sig doggybag hem från krogen borde vara en självklarhet anser västeråsarna Johan Keemss och Anne-Lie Hallkvist. Ändå möter de ofta motstånd när de ber om att få resterna i en låda.

Annons

Kanske blir det snart ändring på det när kommunen drar i gång en kampanj för att minska det onödiga matavfallet.

Paret blev vana med att få doggybag när de bodde i Kanada.

– Där var det så självklart. Först tänkte jag om folk var fattiga eller snåla som ville ha resterna med sig. Numera kan jag inte fatta hur man inte kan ta en doggybag om det blir mat över, säger Johan Keemss.

Men här hemma har det inte varit lika enkelt att få en doggybag. På en restaurang där paret ätit fiskplanka med mos och pizza blev det mat över. Sin vana trogen bad de att få med sig resterna hem.

– Först frågade de om vi ville ha moset också. Det ville vi. Sedan kom de ut med fisk, lite av moset och pizzan nedvikt, allt i samma låda. Vi blev lite förvånade kan man säga, berättar Anne-Lite Hallkvist.

Nu hoppas de att fler ska börja be om att få ta med sig resterna hem vid restaurangbesök.

– Det handlar inte bara om att spara mat man redan betalt för till dagen efter. Det är också en miljöfråga. Det är ju bättre att maten äts upp än att restaurangen slänger det, säger Anne-Lie Hallkvist.

Kanske blir paret snart bönhörda. För i oktober drar kommunen i gång en kampanj för att minska matavfallet, både hemma och på restaurangerna.

Restauranger i Västerås får därför ett erbjudande om ett gratis startpaket med take-away-påsar, dörrdekal som uppmanar gästerna att fråga efter doggybag och bordspratare med fakta om matavfall.

Hela texten finns i dagens tidning.

FAKTA/Mat slängs i onödan

Varje västeråsare slänger 72 kilo mat per år. En del av det är oundvikligt avfall som potatisskal och liknande men åtminstone 25 kilo är mat som skulle gå att äta men som ändå slängs. Enbart på restaurangerna slängs det nästan 100 000 ton mat per år i Sverige.

Mer läsning

Annons