Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal väntas för miljonsvindel

Med skulder på 10 miljoner kronor är den 64-årige företagaren den som har den största skatteskulden i Västerås. Nu riskerar han påspädning i mångmiljonklassen.

Annons

I början av december räknar ekoåklagare Per Hedman med att väcka åtal.

–Förundersökningen är klar och ute på delgivning hos de misstänktas respektive försvarare, bekräftar Per Hedman.

Utredningen kring 64-åringens fastighetsbolag, som för-sattes i konkurs i mars 2009, har visat flera vidlyftiga affärer i mångmiljonklassen. Affärer som bland annat påstås ha innehållit falska fakturor.

I mars i år berättade VLT om hur ekopolisen och Skatte-verket slog till mot 64-åringen och hans tidigare kompanjon, en 46-årig företagare från Eskilstuna.

46-åringen erkände omgående allt som lades honom till last medan västeråsaren hela tiden har nekat till anklagelserna.

Av Skatteverkets utredning framgår att 64-åringen i mars 2006 skulle köpa ut 46-åringens aktiepost i bolaget. Aktieposten värderades till 13250000 kronor.

Men 64-åringen hade uppenbarligen problem att få fram pengarna privat och lät i stället fastighetsbolaget betala köpeskillingen genom att föra över summan till 46-åringens privata konto.

För att i möjligaste mån dölja transaktionerna uppges det ha snickrats ihop tre fakturor på sammantaget 13 250 000.

Avsändare av dessa påstods vara ett Stockholmsbaserat bolag där 46-åringen var styrelseledamot.

Betalningen för dessa, enligt åklagaren, falska fakturor gick således till 46-åringens privata konto.

Denne har i förhör med polisens och Skatteverkets utredare erkänt att hela affären var ett ”upplägg” i syfte att få betalt för aktierna.

64-åringen nekar och hävdar att fakturorna var riktiga och att han i stället bara betalade

50 000 kronor för aktierna.

Skatteverket skriver i sitt beslut att 46-åringens version vinner stöd medan 64-åringens uppgifter avfärdas som efterhandskonstruktioner.

Utredarna har även intresserat sig för två andra affärer 64-åringen haft med fastighetsbolaget. I anslutning till att bolaget bildades, i mars 2005, sålde han en privatägd fastighet till sitt bolag. Fastigheten värderades till 18 miljoner kronor.

Det nybildade fastighetsbolaget tog över lån på 12 miljoner och betalade senare resterande 6 miljoner till 64-åringen.

Några år senare, eller strax före konkursen 2009, sålde bolaget samma fastighet till ett annat, nybildat fastighetsbolag, som ägdes av en närstående till 64-åringen.

Den här gången, värderades fastigheten till 10 miljoner kronor. Polis och åklagare misstänker att den första värderingarna är ”riggad”:

–Ja, det ser onekligen mycket märkligt ut, säger ekoåklagare Per Hedman, som därför också kommer att åtala den mäklare som svarat för värderingarna för medhjälp till grovt skattebrott.

–Konsekvensen av dessa fastighetsaffärer blev att 64-åringen kunde plocka ut 6 miljoner kronor skattefritt ur sitt bolag.

Den 64-årige västeråsaren och den tidigare kompanjonen från Eskilstuna kan enligt åklagaren komma att åtalas för grovt skattebrott, grovt eget skattebrott samt grovt bokföringsbrott alternativt grovt försvårande av skattekontroll.

Båda riskerar vid en fällande dom långa fängelsestraff:

–Straffvärdet borde rim-igen vara högt i och med att det handlar om mångmiljonbelopp, säger Per Hedman.

Mer läsning

Annons