Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för att ha laddat ner film

Fyra män i Västerås laddade upp filmer och spred dem vidare. Nu åtalas de för brott mot upphovsrättslagen.

Annons

Det var SvenskaAntipiratbyrån som slog larm till polisen i Västmanland sedan de upptäckt ett nätverk och identifierat sex IP-adresser i Västerås.

Enligt åtalet har männen, mellan 40 och 44 år, laddat ner minst 28 filmer, bland annat Harry Potter- och Wallanderfilmer men även spel som Hulken och Lego Star Wars.

Männen har erkänt att de laddat ner filmer men inte trott att de spridit dem. En av dem påstår sig ha väldigt lite datorkunnande, på en skala från ett till tio så hamnar han på två, enligt honom själv.

Men enligt åtalet ska männen tillsammans ha skaffat nödvändig utrustning och skött både hårdvara och programvara för att kopiera och överföra filmer. Männen påstås ha utgjort en ring och kallat sitt nätverk för ”Darkside”.

En av männen, en 40-åring, har erkänt att han skött om hårdvaran. En onsdag förmiddag upptäckte han att ringen var ”helt död” och sms-ade till de andra:

”Dåliga nyheter. En av oss har torskat. Server omhändertagen av polis. Ta så fort som möjligt din burk och ställ bort den hos granne, släkting, polare. Var som helst utom hemma. Bekräfta till mig. ASAP.”

Fildelningen ska ha skett från december 2009 till och med i februari 2010. Först nu – drygt fyra år senare – är förundersökningen klar.

Mer läsning

Annons