Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för knarksmuggling

Fem personer åtalas för organiserad drogverksamhet. De ska ha importerat och sålt flera hundra gram av drogen MDPV, som är extremt farlig och beroendeframkallande.

Annons

Fem personer i Västerås står åtalade för bland annat grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. De ska ha smugglat in flera hundra gram av drogen MDPV från utlandet och sålt vidare. De har även köpt och sålt drogen Iktorivil. Inköpen och försäljningen ska ha skett som ett led i en organiserad verksamhet och mängden narkotika är så stor att brotten rubriceras som grova.

De fem personerna, tre kvinnor och två män, är alla mellan 33 och 37 år gamla och sitter för närvarande i häktet. En 33-årig kvinna från Västerås är den som förekommer i flest åtalspunkter och misstänks ligga bakom hanteringen. De övriga ska enligt åklagaren hjälpt till att sälja drogerna vidare. Tre av medhjälparna bor i Västerås och en bor i Tyresö men är född i Västerås.

Att köpa och inneha drogen ger stränga straff – gränsen för grovt narkotikabrott går vid 10 gram MDPV och ger minst två års fängelse. Samtidigt har den varit förhållandevis lätt att få tag i via näthandel. För något år sedan var den fullt laglig att köpa.

VLT har skrivit tidigare om drogen MDPV, även kallad ”monkey dust”. Användandet av MDPV har ökat de senaste åren. Innan jul var det en 35-årig västeråsare som åkte fast efter att ha beställt 65 gram av drogen och hans paket fastnade i tullen. Och för ett år sedan greps en 40-årig man efter att han slagit sönder sin lägenhet fullständigt, påtänd av drogen.

Livsfarliga droger

MDPV är en centralstimulerande drog och väldigt beroendeframkallande. Den beskrivs av polisen som livsfarlig och kan orsaka andnings- och hjärtstillestånd. Drogen kan även framkalla ångest och orsaka bestående psykiska men. Den har redan skördat flera människoliv i Sverige.

Iktorivil är från början en medicin som används mot epilepsi och mot ångest. Drogen är väldigt beroendeframkallande.

Mer läsning

Annons