Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckbyskolan blir kvar

Nu är det klart. Bäckbyskolan blir kvar i en gemensam enhet med Hällbyskolan.

Annons

Beslutet togs i dag efter att de rödgröna gjort gemensam sak med FP.

Uppgörelsen mellan FP och de rödgröna berättade VLT om i förra veckan men i dag var det formella beslutet i barn- och ungdomsnämnden.

Det nya beslutet innebär att Sofiaskolan får nya lokaler i det hus där Hällbyskolan ligger i dag. Hällbyskolan och Bäckbyskolan slås ihop och bildar en ny enhet med gemensam skolledning. Därmed kan högstadieeleverna på Bäckbyskolan gå kvar tillsammans med yngre elever som flyttas dit. De yngsta, F-3 går i Hällbyskolan. Trollbacksskolans årskurs 4-5 får gå kvar och ska inte flyttas till S:t Ilians skola som det tidigare var tänkt.

M, C och KD reserverade sig mot beslutet. De vill bland annat låta Hällbyskolan vara kvar som en självständig enhet och att den så småningom utvecklas till en F-9-skola.

Frågan om Bäckbyskolans framtid har svängt fram och tillbaka under året. Grunden har varit den så kallade skolomställningen , det vill säga att skolorna i Västerås har för mycket lokaler oh för få elever. Omställningen görs för att spara pengar på lokaler.

I mars tog de rödgröna i barn- och ungdomsnämnden beslut att Bäckbyskolan ska bli F-9-skola och att Hällbyskolans elever skulle flytta dit. I juni omprövades beslutet när SD röstade med Västeråsalliansen om att i stället lägga ned Bäckbyskolan. . SD ändrade sig så småningom, liksom FP som i förra veckan presenterade sitt nya förslag tillsammans med de rödgröna.

Mer läsning

Annons