Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn smittas av barn

I ett litet väntrum utan fönster sitter ofta många barn med infektioner. Risken är att de smittar varandra. Barnakuten behöver mer plats, men en planerad ombyggnad har blivit dyrare än beräknat.

Annons
Trångt. Mickael Karlsson och Anna Kiuttu med sonen Kelian, 3 månader, tycker att lokalerna på barnakuten är trånga och tråkiga.

– Vi försöker ta hand om de smittsamma barnen så fort som möjligt, men det är ibland svårt och då är risken att barnen smittar varandra, säger klinikchef Peter Jotorp.

I väntrum, hisshallar och tillfälliga rum på barnavdelningen väntar föräldrar vars barn drabbats av luftvägsinfektioner, magsjukor och andra medicinska problem.

– Vi försöker hålla barnen åtskilda men vi har för få rum, för att klara det. Det är ett bekymmer, säger han.

I några år har en ombyggnad av barnkliniken planerats och ritats. Barnakuten, barnavdelning 64 och avdelning 69 för de för tidigt födda behöver större och bättre lokaler.

48 miljoner kronor fanns för ombyggnaden men projekteringen visade att det skulle kosta cirka 77 miljoner. Nu diskuteras en billigare lösning.

Avdelningschef Lotta Steen guidar runt på plan 4 där barnakuten och avdelning 64 ligger. I det murriga väntrummet sitter en familj, i hallen vid hissen en annan.

– Vi har varit här i tre timmar, säger Anja Zielinska medan hon pysslar om de krassliga döttrarna Olivia, 7 år, och Viktoria, 3,5 år.

Båda väntar på provtagning.

Antalet besök på barnakuten har ökat från 5 000 per år till drygt 8 000 per år.

– December till april är det högtryck med många infektioner och vi har alldeles för få rum, säger Lotta Steen.

Hon menar att ombyggnaden är nödvändig.

I ett rum sitter Anna Kiuttu med sonen Kelian, 3 månader, och pappa Mickael Karlsson. De har varit på barnakuten flera gånger förut.

– Det är trångt här och rummen ser tråkiga ut, tycker Anna Kiuttu.

Paret välkomnar större och bättre lokaler.

Enligt planerna ska barnavdelningen få fler enkelrum med egen toalett. Fem observationsplatser för familjer som stannar mindre än ett dygn planeras också, liksom fyra nya undersökningsrum.

Barnakuten får också en egen ingång från en loftgång med hiss på utsidan, vilket ska minska smittrisken.

Avdelning 69 skulle enligt de skrotade planerna flytta upp en våning till nuvarande dagvårdsavdelningen. Nu blir avdelning 69 i stället kvar nära förlossningsavdelningen på plan två.

På 69:an blev problemen akuta för några år sedan då tre spädbarn avled sedan de smittats med resistenta bakterier.

I dag, fredag, fattar en styrgrupp beslut om de ändrade byggplanerna.

– Vi kommer att bygga om både på barnakuten, barnavdelningen och avdelning 69, säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhuschef.

I dag ska styrgruppen se på de nya ritningarna. Sedan ska landstingsstyrelsen fatta ett igångsättningsbeslut.

I dag avgörs också tidsplanen.

Svårjobbat. ”Bekymret när vi inte har tillräckligt med rum är att patienterna måste flytta fram och tillbaka”, säger avdelningschef Lotta Steen.
Krassliga. Åsa Linden, sjuksköterska,och Anja Zielinska försöker få Viktoria 3,5 år att dricka inför provtagningen. Olivia 7 år har klarat av det.

Mer läsning

Annons