Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen försvann - pappa döms

39-åringen höll fast en socialhandläggare så att hans fru kunde fly med barnen ifrån ett bevakat umgängesbesök.

Annons

Mannen döms nu för förgripelse mot tjänsteman. Straffet blir 100 dagsböter à 75 kronor. Åklagaren hade även åtalat 39-åringen för egenmäktighet med barn, men det brottet går inte att styrka enligt domstolen.

Det går nämligen inte att bevisa att mannen och kvinnan planerat bortförandet ihop.

Inte heller om de vid tillfället levde tillsammans eller ej.

Det var i oktober förra året som familjens två barn omhändertogs enligt lagen om vård av unga. Ett beslut som senare fastställdes av förvaltningsrätten.

Den 9 december fick föräldrarna träffa barnen under ett övervakat umgängesbesök i en av socialtjänstens lokaler på Stora gatan. Enligt de två socialhandläggare och den tolk som fanns på plats uppträdde föräldrarna oroligt och tittade ut genom fönstret flera gånge. De tog inte heller av sig ytterkläderna. Den 39-årige mannen hade dessutom en örsnäcka i örat och verkade lyssna till något.

Under mötet fick föräldrarna få veta att de inte skulle få hem barnen till jul, vilket fick ett av barnen att brista i gråt. Samtidigt kallades en av socialhandläggarna ut ur rummet eftersom det skett en dubbelbokning av tolk till mötet. I röran som uppstod lyckades kvinnan smita med barnen.

När den ena personalen ur socialtjänsten försökte springa efter blev hon stoppad av 39-åringen. Han tog ett tag om hennes handleder och sa att det var "hans barn."

Kvinnan och barnen lyckades försvinna och 39-åringen säger sig inte ha någon aning om var de kan vara. Troligtvis i Iran. Via ett telefonsamtal har kvinnan förklarat att hon inte har för avsikt att återkomma till Sverige.

Mer läsning

Annons