Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen levde i skräck och tortyr

Pappan kallade sina barn för ”grisar” eller ”åsna” och slog dem med bältet när de bröt mot hans regler. Men först tvingades barnen att byta till tunnare kläder så att slagen skulle kännas ordentligt.

Annons

Nu döms den 44-åriga mannen till fängelse i ett och halvt år för grov fridskränkning och olaga frihetsberövande. Den 54-sidiga domen vittnar om tre barn som levt i skräck och tortyr.

De äldre barnen, en flicka och pojke i tonåren, har vittnat om otaliga fall av misshandel. Pappan slog dem antingen med ett bälte eller en mobilsladd – för att de kom hem för sent, för att de satt för mycket vid datorn eller för att de sa ifrån.

Båda ungdomarna berättade under rättegången hur de tvingades ner på knäna och att de var tvungna att ha ögonbindel på sig bara för att de inte skulle veta när slagen kom.

Flickan, i dag 18 år, önskade till slut att hon skulle dö. Varje dag när hon kom hem från skolan visste hon vad som väntade och när hon väl blivit slagen tyckte hon det var skönt för att det var över för just ”den gången”.

Det yngsta barnet, en 4-årig pojke, stängdes in i ett mörkt förråd när han varit ”dum”.

Pappan nekar till brott och säger att barnen hittat på allt. Enligt honom har det aldrig varit bråk och skrik i hemmet, snarare lugna diskussioner.

Till slut sökte flickan hjälp hos skolans personal och socialtjänsten kopplades in. De vittnade under rättegången, liksom den granne som upptäckte den gråtande 4-åringen i förrådet.

Tingsrätten anser att syskonen lämnat både trovärdiga och samstämmiga upplevelser om våld och hot i det egna hemmet. De har inte haft kontakt med varandra sedan i somras eftersom de blev placerade i särskilda boenden och därmed inte kunnat påverka varandras berättelser. Tingsrätten har inte heller funnit något skäl till att barnen skulle ljuga om vad de utsatts för – snarare har de velat tona ner vad de varit med om. I synnerhet den äldsta pojken.

Mer läsning

Annons