Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmorskorna sa upp sig - och fick lönelyft direkt

Två barnmorskor har sagt upp sig på kvinnokliniken i Västerås. I stället ringde de Uppsala, fick jobb direkt och ett lönelyft på cirka 4 000 kronor.

Annons
Säger upp sig. Linda Selander och Karin Hanold på sin arbetsplats på kvinnokliniken i Västerås. I sommar börjar de jobba i Uppsala - med högre lön.

Barnmorskorna Linda Selander och Karin Hanold har sagt upp sig. Bakgrunden är beslutet i februari att nyanställda barnmorskor ska få en ingångslön på 28 500 kronor medan befintlig personal kan få nöja sig med mindre. Vid ett möte den 3 mars vidhöll sjukhusledningen sitt beslut.

– Det var spiken i kistan för min del. Dagen efter mötet tackade jag ja till en ny tjänst. Det hade jag ingen tanke på från början för jag trivs så bra, säger Linda Selander.

– Hade de sagt: vi ska jobba för att ingen ska gå under 28 500, då hade jag inte fått de där idéerna. Men det var ett så svalt bemötande och de kunde inte förstå varför vi var arga. I ilskan ringde jag till Uppsala och där tyckte jag det lät bra, säger Karin Hanold.

Akademiska sjukhuset i Uppsala skriker efter barnmorskor sedan ett 30-tal sagt upp sig, även där i protest mot låga löner. Nu fick både Karin Hanold och Linda Selander jobb där.

Hanold är barnmorska sedan 2013 men har tidigare jobbat 14 år som sjuksköterska. I Västerås har hon en grundlön på 26 000 kronor. Den höjde hon nu i ett huj till 30 000 kronor.

Linda Selander har varit barnmorska i tre år och sjuksköterska sedan 2005. Hon höjde nu sin lön från 27 600 till 31 000.

Till det kommer möjligheten att få jobba på förlossning i Uppsala, eftertraktat eftersom det anses intressant.

Lind Selander bor i Heby och Karin Hanold i Sala.

– Så för vår del var det ju enklare att ta beslutet, vi är vana att pendla ändå, säger Hanold.

Fram tonar bilden av en flyttkarusell där Hanold och Selander förmodligen får högre löner än de barnmorskor som sagt upp sig i Uppsala och där Västerås måste anställa nya barnmorskor som får högre löner än de Hanold och Selander haft.

– Det är ju konstigt att det finns pengar att erbjuda när man nyanställer, men inte till den gamla personalen, säger Selander.

Anna Rolfsman är fackligt ombud för Vårdförbundet. Hon har förståelse för att folk säger upp sig.

Kan det bli fler?– Det kan jag inte säga. Men jag vet ett flertal som aktivt letar efter en ny arbetsgivare.

I veckan skulle ett möte ha hållits för att diskutera lönefrågan. Det har nu skjutits upp till den 19 mars. Vid mötet medverkar sjukhusstaben och landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström med flera.

För Linda Selander och Karin Hanold är det dock redan för sent. I sommar börjar de jobba i Uppsala.

Mer läsning

Annons