Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båtkrock var vårdslöshet

På kvällen den 20 maj 2011 krockade två båtar på Mälaren norr om Almö-Lindö. Nu har en av båtförarna dömts för vårdslöshet.

Annons

Det var vid 23-tiden på kvällen och mörkt. En man i 40-årsåldern från Västerås befann sig ute på Västeråsfjärden vid Almö-Lindö ensam i en liten båt, men där fanns också ett sällskap från Strängnäs med en lite större båt i motsatt riktning.

Båda båtarna höll god fart – mellan 20 och 25 knop när de båda båtförarna plötsligt upptäckte den andre. Dock på så kort avstånd att kollisionen var oundviklig.

Ingen av båtarna sjönk vid olyckan, inga allvarliga personskador vållades.

Båten från Strängnäs fick kraftiga skador och sprickor, båten från Västerås skador i fören, och det var tydligt att Västeråsbåten träffat Strängnäsbåtens babordssida. Och därmed – ”högerregeln” gäller även till sjöss – ansågs Västeråsbåtens förare som vållande.

Enligt vad båtföraren från Västerås uppgivit kan han ha förväxlat Strängnäsbåtens lanternor med fasta ljus från land men förnekade att han varit vårdslös.

Västmanlands tingsrätt anser att Västeråsföraren vållat olyckan genom att i relativt hög fart inte ha upptäckt Strängnäsbåten som förde lanternor. Vidare borde Västeråsföraren ha girat styrbord.

Sammantaget blev domen ett lågt antal dagsböter – 40 dagsböter à 300 kronor, summa 12 000 kronor, för vårdslöshet i sjötrafik.

Frågan om vem som ska betala den förstörda Strängnäsbåten – värd 300 000 kronor, får avgöras i kommande tvistemål.

Mer läsning

Annons