Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båtmotorer- hett byte

Nu har båtsäsongen kommit igång. Det putsas, fejas och sjösätts båtar på löpande band. Och stjäls.

Annons

Båtstölderna har minskat de senaste åren. Däremot har stöld av båtmotorer, propellrar och växelhus ökat. Antagligen för att de är lättare att få med sig.

I slutet på förra veckan fick nattpatrullerande polis syn på en bil parkerad vid båthamnen i Mälarparken. En uppenbarligen nervös man kom gående på en brygga och vid senare husrannsakan av mannens bil upptäcktes två båtmotorer och en bultsax. Mannen greps och erkände stöld och blev senare anhållen.

En som jobbar mycket med förebyggande båtmotorstölder är Johan Sandin på Marineprotect i Enköping.

Har du några tips hur man kan skydda sin båt mot till exempel motorstöld?

– Ja, för det första se till att motor och växelhus är låsta och märkta men tyvärr så har de här ligorna skärbrännare som härstammar från ryska armén. Det har vi sett många gånger och de här skärbrännarna fungerar under vatten också, säger Johan Sandin.

Han menar att man i stället ska göra så mycket som möjligt för att få tillbaka sina saker, men att förhindra stölder är väldigt svårt.

– Det är nya utombordare så kallade fyrtaktare som är populära att stjäla eller plocka delar av, säger Johan Sandin.

Nu finns det startspärr och spårsändare att placera i motorn och med hjälp av den kan man spåra en motor som stulits. Mer tips om det går att få nästa helg, 21–22 maj, på en båtmässa intill gästhamnen.

Två som klarat sig både från inbrott och andra stölder i båten är Lasse och Solbritt Wennerberg, som sjösatte en motorbåt i tisdags.

– Nej, vi har lyckligtvis klarat oss men vi har ju hört om båtgrannar som har drabbats. För att slippa stölder kan man ju turas om att patrullera på bryggorna om nätterna, säger Lasse Wennerberg.

Mer läsning

Annons