Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedrägerimålets sista dag – vän vittnade

På onsdagen var det sista dagen i tingsrätten för paret som står åtalade för bland annat grovt bidragsbrott. Domen faller fredagen den 27 juli.

Annons

Rättegångsdagen började med ännu ett vittnesförhör med en som vän med den åtalade kvinnan. Hon berättade att hon varit vän med den åtalade kvinnan sedan tre år och att hon också hade hjälpt henne med både barnen, hemarbete, städning, tvätt och bäddning av sängarna.

Vittnet ändrade också uppgifter som hon lämnat vid tidigare polisförhör och sa att hon inte hade haft någon tolk vid polisförhören och att hon kanske missförstått polisens frågor.

Därefter följde åklagarens plädering. Åklagaren förstod att den åtalade kvinnan har uttalade problem och att det fanns bevis för det men att filmavsnitt de sett fått dem att tvivla på hennes hjälpbehov.

– Försäkringskassan har betalat ut 5 000 000 kronor till paret i ersättning. Därför är straffvärdet så högt att inget annat än fängelse kan komma i fråga, sade Bengt Kulin, statsåklagare.

Statsåklagaren krävde tre års fängelse för den åtalade mannen och något lägre för kvinnan. Paret får inte heller lämna Västerås kommun innan domen har fallit. Dessutom är paret återbetalningsskyldig till staten om det visar sig att ersättningen varit felaktig.

Dom i målet avkunnas den 27 juli 2012 klockan 11.

Mer läsning

Annons