Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befarade bråk vid valstugorna

Vid lunchtid fanns ett flertal patruller beredda på Sigmatorget. Polisen befarade konfrontationer mellan politiska motståndsgrupper.

Annons
Valstugorna på Sigmatorget.

Flera patruller kommenderades till valstugorna på Sigmatorget efter att SMR, Svenska motståndsrörelsen, hade placerat sig i närheten för att dela ut flygblad. Svenska motståndsrörelsen är enligt stiftelsen Expo en nazistisk organisation.

- Det blev lite störande av allmän ordning. De störde vid valstugorna, säger Martina Saghamre på polisens länskommunikationscentral.

Insatschefen Jörgen Odh beslutade efter en stund att flygbladsutdelarna inte längre fick vara kvar i området utan anvisades ett par kvarter bort för att dela ut sin information.

Varför fick inte SMR-anhängarna dela ut flygblad på Sigmatorget?

- De hade inte ansökt om tillstånd, och om det står något på flygbladen som är främlingsfientligt får de inte dela ut dem. Det är olagligt.

Ett par timmar senare uppmärksammade polisen ett par personer som maskerade sig. "Polisen misstänkte då att dessa personer tillhörde en vänstergruppering som hade för avsikt att ställa till trubbel," skriver polisen på sin hemsida.

Vad fick er att tänka att de var vänsteraktivister?

- Det var beteendemönstret. De försökte dölja ansiktet. Vi pratade med en person men han visade sig inte alls ha med det att göra, säger Jörgen Odh.

Det blev inga våldsamheter. 

- Eftersom vi hade så många patruller på plats blev det ingenting. Vi kunde avstyra bråket, säger Martina Saghamre.

Flygbladsutdelarna förflyttade sig sedan till Dingtuna bygdegård som de enligt polisen hade hyrt för att hålla ett politiskt möte. Förbipasserande reagerade på det stora antalet polisbilar i området.

- Jag såg sju polisbilar uppe vid kyrkan. Sedan stod det en vid varenda infart till Dingtuna, säger ett vittne från platsen.

Vad gjorde alla polisbilarna i Dingtuna?

-  Vi följde efter SMR-anhängarna dit för att prata med dem, säger Matrina Saghamre.

Vad sa de då?

- Inte så mycket. De skulle fika.

Mer läsning

Annons