Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begravde katt levande - döms till dagsböter

När strypförsöket misslyckades begravde den 23-åriga kvinnan sin katt levande. Orsak: Hon hade inte råd att avliva katten hos veterinär.

Annons
Polisen hjälpte den instängda katten.

Nu har kvinnan godkänt åklagarens strafföreläggande om 60 dagsböter à 130 kronor.

Det var den 5 juli förra året som två män såg hur en kvinna gick och bar på stenar och la dem i en hög i Hammarbyskogen. Samtidigt hörde de hur någon ”skrek”.

När kvinnan gått därifrån gick männen fram till stenhögen, och började plocka bort stenarna. Under högen låg den medtagna katten.

Statsåklagare Bengt Kuhlin valde att inte åtala kvinnan för djurplågeri eftersom hon erkänt brottet.

- Strafföreläggande är väldigt rationellt och man behöver varken blanda in domstol eller åklagare för att driva målet. Det är ju i princip samma straff som döms ut.

Vad hände med katten?- Jag tror att den blev omhändertagen av något katthem. Kvinnan fick i alla fall inte tillbaka den, säger Kuhlin.

Strafföreläggande

Strafföreläggande är möjligt för brott där påföljden är begränsat till böter och/eller villkorlig dom. Exempel på sådana brott är stöld, snatteri och trafikförseelser.

Ett strafföreläggande kräver att den misstänkte erkänner brottet och skriver under föreläggandet. Det har därefter samma verkan som en lagakraftvunnen dom

Mer läsning

Annons