Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BILD Nu är våren här

Båtfolk, fikasugna och friskusar. Västeråsarna börjar tina upp och ge sig ut i vårvärmen.

Annons

Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader.

Definitionen ovan lämpar sig bäst för medelvärden beräknade över många år. För ett enskilt år med stora svängningar i temperaturen används en något annorlunda definition.

Om dygnsmedeltemperaturen ligger i intervallet från 0,1°C till och med 9,9°C kallar vi detta för ett dygn med vårtemperatur. Om detta inträffar sju dygn i följd, säger vi att våren anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vår.

SMHIs definition av vår innehåller ytterligare ett villkor. Starten på våren får inte ske före den 15 februari. Detta är normalt tiden för högvintern i sydligaste Sverige.

Dessa beräkningsregler antogs år 2001 sedan en undersökning av olika kriterier för vårens ankomst gjorts. Syftet var att få fram ett kriterium med god överensstämmelse mellan medeldatum för 1961-90 och ankomstdatum för ett enskilt år.

Det finns även en kalendarisk definition av vår som säger att våren omfattar månaderna mars, april och maj.

Några exempel på när våren normalt brukar anlända:

Kiruna 1 maj

Östersund 11 april

Stockholm 16 mars

Malmö 22 februari

Källa: SMHI

Mer läsning

Annons