Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BILDEXTRA: Här gör ministern ett studiebesök på Djäknebergets förskola i Västerås.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) kom till förskolan vid 14-tiden under tisdagen och stannade en timme. VLT passade på att fråga barnen om de vet vad jämställdhet är för något.

Annons
Vet du vad jämställdhet är för något?Signe Fröberg, 5, Jakobsberg:- Nej. Betyder det att man är jämnårig?

Under sitt möte pratade hon med förskolans chef Maj Sundin och resten av personalen, och passade på att sjunga några visor med barnen.

- Jag har besökt 35 förskolor på ett år. Främst gör jag det av egoistiska skäl, eftersom det ger mig så mycket energi, säger Maria Arnholm till VLT.

Trots att Arnholm beskriver den svenska förskolan som ”bäst i världen” säger hon att det kan göras mer när det gäller jämställdhet. Inför höstens valrörelse har hon därför, tillsammans med skolminister Jan Björklund (FP), föreslagit att man under nästa mandatperiod sätter mer fokus på jämställdhetsfrågor.

- Det gäller både i skolan och i förskolan. Just nu pratas det mycket om att man till exempel gör ett ”mattelyft” för att förbättra undervisningen av matematik. På samma sätt vill vi genomföra ett ”jämställdhetslyft”, som bland annat innebär att alla pedagoger får gå kurser för att lära sig mer om de här frågorna, säger Maria Arnholm.

Vet du vad jämställdhet är för något?Claes Frykberg-Ångbäck, 5, Hammarby Stadshage:- Nej. Jag tror att det handlar om en kamera.
Vet du vad jämställdhet är för något?Rebecka Larsson, 6, Jakobsberg:- Nej, det vet jag inte.

Mer läsning

Annons