Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilister får köa länge norr om Västerås

Vägarbeten sinkar trafiken mellan Västerås och Surahammar. Köerna, som nådde sin kulmen i måndags, kommer att fortsätta i en vecka till.

Annons
På väg norrut. Varpu och Harri Järvenpää var nära att ställa in sin tur till Skinnskatteberg efter måndagens trafikkaos.

När Carina Liljeblad skulle åka från Västerås till sin övernattningslägenhet i Surahammar i måndags eftermiddag fick hon en chock.

– Redan när jag kom till sista rondellen stod det två män med flaggor och försökte leda trafiken. Jag hade inte fattat vad som höll på att hända, säger hon.

Resan som brukar ta 20 minuter tog mellan 1,5 och 2 timmar. Långa stunder stod trafiken helt stilla, och många förstod inte ens varför, berättar Carina Liljeblad.

– Jag tycker att det var enormt dåligt skyltat. På något sätt borde man kunna skylta så att folk kan välja alternativa vägar.

Per Jonsson, ansvarig för vägarbetena på 66:an från Svevia, menar att kökaoset i måndags delvis berodde på dåliga förare.

– När folk inte kan köra bil och kör in och stoppar hela rondellen, då tar det en stund, säger han.

Till och med polisen klagade på skyltningen i måndags.

Tycker ni att skyltningen är tillräckligt bra?

– Vi har ju skyltat enligt planen. Ja visst, man ser ju inte skyltarna förrän man kommer så nära dem som möjligt. Men nu är det ju bättre.

Under gårdagen hade vägarbetarna lämnat rondellen vid Erikslund, vilket förbättrade läget i trafiken. Vägen till Surahammar tog bara cirka 20 minuter mer än vanligt när VLT testkörde på förmiddagen. Men Carina Liljeblad väljer ändå alternativa vägar.

– Ja, jag vågar inte. Jag har ju tider att passa på jobbet. Så jag åker via Skultuna, säger hon.

Familjen Järvenpää har stannat på macken i Surahammar på väg upp till Skinnskatteberg. De var nära att ställa in sin fisketur när de såg köerna vid Erikslund i måndags.

– Jag var vid Ica Maxi och såg hur det såg ut. Vi började prata om vi verkligen skulle åka, säger Varpu Järvenpää.

Sonen Harri är på besök från USA med hustrun Karla och sonen Kristoffer.

– Det tog inte så lång tid i dag. Kanske 15 minuter extra, det är inte så farligt, säger Harri Järvenpää.

Surahammarsborna Anette och Sune Larsson har tröttnat på spåren på 66:an, och tycker att det är bra att vägen fixas till. Men också de väljer andra vägar den här veckan.

– Vi åker till Västerås varje dag när vi jobbar. Vägen har varit hemsk. Man får åka sicksack, säger Anette Larsson.

Svevia räknar med att vara klara med större delen av 66:an på onsdag nästa vecka. De korta sträckorna som är kvar tar bara några dagar och görs om två veckor.

kö  väg 66  suraleden  vägbyggen
Carina Liljeblad.

Mer läsning

Annons