Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billiga taxor i Västerås

Det är billiga taxor och avgifter i Västerås. Detsamma gäller i stora delar av Västmanland. I varje fall om man jämför med andra delar av landet.

Annons

Det visar årets Nils Holgersson-undersökning. I undersökningen jämförs kostnaderna för el, värme, avfall, vatten och avlopp i flerbostadsfastigheter i landets alla kommuner.

Västmanland är billigast i landet och Västerås har de fjärde billigaste kommunala avgifterna av alla kommuner i landet, enligt undersökningen.

Samtidigt är skillnaden mellan Västmanlands kommuner stor. I Västerås ligger totalkostnaden på 226,0 kronor per kvadratmeter bostadsyta. I Norberg ligger den på 321,3 kronor. I Surahammar (tvåa från botten i länet) ligger den på 314,2 kronor. En annan kommun i Västerås närhet, Hallstahammar, ligger däremot närmare Västeråsnivån.

Skillnaden mellan Västerås och Norberg betyder att en normalstor trerummare i Norberg blir 560 kronor dyrare i månaden än för en likadan lägenhet i Västerås.

– En förklaring till de stora skillnaderna mellan kommunerna kan vara att det ofta rör sig om verksamheter med bristande konkurrens, där kunderna har små möjlig-heter att påverka priserna, säger Emma Henriksson, ordförande i Nils Holgerssongruppen, som står bakom undersökningen.

Det här är inte första gången som Västmanland och Västerås ligger bra till i undersökningen.

De tre kommuner i landet som har lägre taxor och avgifter än Västerås är Luleå, Piteå och Lidköping.

Nils Holgersson

I Nils Holgersson-undersökningen jämförs taxor och avgifter för ett flerbostadshus med en yta på 1 000 kvadratmeter. Det är 15:e året som undersökningen genomförs.

Bakom Nils Holgerssongruppen, som genomför undersökningen, finns Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och de allmännyttiga bostadsföretagens organisation SABO.

Mer läsning

Annons