Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskopen inbjöd Carl Jan Granqvist att tala om mat

På tisdagskvällen gästade Carl Jan domkyrkan för att diskutera om mat med biskop Thomas Söderberg. Ämnet var – Om måltiden i fastetiden och om måltiden som plattform för det humanistiska samtalet.

Annons
Matprat i kyrkan. Carl Jan Granqvist och biskop Thomas Söderberg diskuterad mat och matvanor i domkyrkan på onsdagskvällen.

Carl Jan Granqvist är krögare, vinkännare, tv-profil och adjungerad professor i Norge och chef för Grythyttans gästgivaregård och så vidare, listan kan göras ännu längre.

Vad gör du på din lediga tid?

– Mitt yrke har alltid varit min hobby också. Jag tycker om att äta och dricka, umgås med samtal över mat. Måltiderna är också samtalsrelaterade.

Kvällen inleddes med att biskop Thomas Söderberg hälsade alla närvarande välkomna och sorlet i publiken tystnade snabbt. Han berättade att fastetid finns i många religioner, också i vår sedan 2000 år tillbaka. Hos oss är det vid advent och påsk som är fastetider.

Tidigare var fastan förknippad med många förbud. Man fick inte äta kött, mjölk eller ägg. Det skulle heller helst inte förekomma skådespel, festligheter, vigslar och man förespråkad sexuell avhållsamhet. Dessa seder är väl ett minne blott här i Sverige, men inte var det så många år sedan som man på långfredagen knappt fick titta på tv. Carl Jan berättade om sin barndom och efterkrigstiden.

– Då vågade man knappt tala om att man ätit. Det var inte alla som hade råd att äta sig mätta, säger han.

Carl Jan Granqvist berättade också om matvanor i andra länder och om hur viktigt det är att maten är vackert upplagd och luktar gott.

- Det är först i munhålan som man kan avgöra smaken och det kanske man ska vara tacksam för när det gäller oblater, säger Carl Jan med en blick på biskopen.

Kvällen avslutades med en frågestund.

Mer läsning

Annons