Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björks ska fixa SJ:s bussar

Alla ersättningsbussar och taxibilar för tåg ska samordnas från Västerås. Bussbolaget A Björks AB fick det lukrativa SJ-kontraktet.

Annons
Smakfull affärsframgång. Kjell Nordin, Björks vice koncernchef, firar kontraktet med glass och jordgubbar.Foto: Privat

– Det är en stor ära att få det här uppdraget. Det betyder mycket för Björks, men särskilt mycket för hela bussbranschen. Det är vi små privata åkare som ska göra det här jobbet, säger Kjell Nordin, vice koncernchef på Björks.

På fredagen firade han och personalen med jordgubbar och glass.

Alla som har åkt tåg under de senaste åren har märkt hur ofta passagerare måste åka buss eller taxi, när lok och vagnar krånglar eller försenas.

Tidigare har SJ själva fått ordna lokal och regional ersättningstrafik. Från 1 oktober ha Björks uppdraget att samordna och hålla kontakt med åkare och taxibolag, från Ystad i söder till Treriksröset i norr.

Allt ska skötas från Björks nya lokaler på Bäckby. Centralen ska vara i gång dygnet runt.

– Vi kommer att behöva sex eller sju personer, men hur många vi behöver nyanställa är inte klart. Vi har redan trafikledare anställda.

För Björks egen busstrafik betyder uppdraget också mycket, även om nästan alla bussar som ska sändas ut ska komma från andra bussbolag.

– Jag vet att SJ en dag i vintras hade 600 ersättningsbussar ute samtidigt runt om i Sverige, så uppdraget kan vara stort.

Björkskoncernen har i dag 72 anställda och 40 bussar. Bolaget har växt starkt sedan starten 1965, när företaget bara var ett litet taxibolag i Kolbäck. Tack vare SJ-kontraktet är framtiden nu ännu ljusare.

Mer läsning

Annons