Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blev sambo med ligaledare - avstängd från jobbet

Frivårdsinspektören flyttade ihop med en grovt kriminell. Nu stängs hon av från sin tjänst.

Annons

Kvinnan, som tidvis tjänstgjort som chef, har jobbat inom kriminalvården i drygt tio år. Av ledningen har hon betraktas som en stabil och pålitlig person.

Fram tills nu.

- Det stämmer att hon är är hemförlovad, alltså hemma och avstängd i avvaktan på utredningen. Det är en säkerhetsbedömning vi gjort, säger Christer Fränneby, verksamhetschef för häktet, frivården och Tillberganstalten.

Kvinnan ska ha haft tillgång till känsliga och sekretessbelagda uppgifter.

Har hon lämnat ut uppgifter till sambon?- Det är bland annat sådana saker vi ska kontrollera, säger Fränneby.

Frivårdsinspektörens kärlek är ingen vanlig gråvtjuv. Han räknas som en av de tyngst kriminella i Mälardalen och var tidigare utpekad som ligaledare i en utpressningshärva i Västerås. Han är den person i Sverige som suttit längst häktad med restriktioner, i nära två och ett halvt år. Han kom senare att dömas till sex och ett halvt års fängelse för det brottet.

I juli förra året släpptes han fri. Frivårdsinspektören kom sedan att bli hans kontaktperson i februari-mars i år.

Har ni någon policy när det gäller kärlek med klienter?- Det är inte min uppgift att moralisera mer än att personen i fråga tar sitt ansvar. Men vi har en policy som säger ”personligt men inte för nära.”

Frivårdsinspektören vill inte kommentera sitt förhållande.

- Det är för personligt och privat, säger hon.

Paret ska ha bott tilsammans i en månad.

Det här gör en frivårdsinspektör

När en person friges villkorligt från anstalten är det frivårdsinspektörens uppgift att träffa personen regelbundet. Första kontakten tas ofta innan frigivningen, inne på anstalten. Frivårdsinspektörens uppgift är att försöka hjälpa till så att återanpassningen till samhället går så smidigt som möjligt. I abetet ingår att samtala kring praktiska problem som att finna arbete eller bostad. Samtidigt gäller det att övervaka så att personen inte återfaller i brott, och att uppmuntra klienten att söka behandling för eventuella missbruksproblem.

Mer läsning

Annons