Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortglömd i mörkret

85-åriga Signe Svensson fick sitta i flera timmar i ett mörkt rum på Änglamarkens äldreboende. Fastän hon larmade kom ingen personal till undsättning.

Annons
Satt i mörkret. Signe Svensson fick sitta i ett nedsläckt dagrum på Änglamarkens äldreboende i flera timmar. ”Det är skandal”, säger dottern Kara Venlock.

Det var dottern Kara Venlock som på midsommardagen hittade sin mamma och en annan äldre dam i dagrummet på Änglamarkens äldreboende. Allt var nedsläckt och ingen personal var där. Signe Svensson hade varken fått frukost eller sin dagliga medicin, trots att hon tryckt på larmknappen ett flertal gånger i nästan tre timmar.

De mindre pigga på äldre-boendet låg kvar i sina rum i väntan på den frånvarande personalen.

– Det är skandal. Jag vill kunna lita på att det kommer personal när man trycker på trygghetslarmet, säger Kara Venlock.

Kara Venlock fick springa till avdelningen ovanför för att få hjälp. Personalen där rusade ner för att ge frukost och medicin till de boende. Detta fick de först vid 10.30 på förmiddagen.

– Det här får inte hända igen, säger Kara Venlock.

Signe Svensson bor på en avdelning som skall vara bemannad dygnet runt. Många av dem som bor där har lätt att glömma, varför personal måste finnas tillgänglig hela tiden.

Rigmor Fjuls Melin, avdelningschef på Änglamarkens äldreboende, tycker händelsen är beklaglig.

– Det var en miss i schemat. Det har blivit en ren miss i kommunikationen mellan bemanningstjänsten och enheten, säger hon.

Men det var inte bara en schemamiss, flera faktorer ska ha spelat in.

Att ingen svarade på larmet är nu under utredning. Om det mot all förmodan inte finns någon personal på avdelningen där Signe Svensson bor, ska larmet kopplas över till andra delar av huset. Trots det har alltså ingen ¿svarat på larmet.

Personalen hade inte heller haft något morgonmöte och kunde därför inte följa upp vilka som skulle jobba den dagen. Kara Venlock menar att det är svårt som anhörig att vara helt lugn.

– Om rutinerna brister såhär, så känns det inte tryggt.

Rigmor Fjuls Melin försäkrar att personalen på Änglamarkens äldreboende alltid har morgonmöten, men att de av någon oklar anledning inte haft det på midsommardagen. Man har efter händelsen gjort förtydliganden i rutinerna.

– Det är viktigt att man följer upp på morgonen och att man tittar över bemanningen.

Kara Venlock menar att om det skulle finnas mer personal så skulle inte sådant här hända. Detta förnekar Rigmor Fjuls Melin. Incidenten beror enligt henne inte på någon underbemanning, boendet har tillräckligt mycket personal hela sommaren.

– Det är tråkigt att sådant här händer. Det som känns bra är att det inte är någon som har tagit allvarlig skada av det inträffade, säger Rigmor Fjuls Melin.

Händelsen är anmäld till Socialtjänsten.

Mer läsning

Annons