Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbrist får studenter att fly stan

De kan ha lätt att få jobb men tvingas ändå lämna Västerås efter studierna på Mälardalens högskola.

Annons

Bostadsbristen slår mot nyutbildade som skulle vilja förbli västeråsare. Den slår även mot lokala företag som får svårt att rekrytera. Även Västerås stad tappar skatteintäkter.

På torsdagen diskuterades bostadsbristen på ett möte mellan studenter och bostadsföretag. Ett bekymmer uppstår när studenten har läst färdigt och mister sin studentbostad.

– Jag har stått i Mimers kö i två och ett halvt år. Jag kan inte hoppas på att få lägenhet förrän om två, tre eller kanske fem år, sade Uliana Zakladna, vice ordförande i Mälardalens studentkår.

Köpa bostad har alla inte råd med så risken finns att nyutbildade söker sig till en annan stad där de både hittar jobb och hyresbostad.

Ingen från bostadsbolagen ifrågasatte problemet. Ingen hade heller någon enkel lösning.

Björn Nordén från Jobba i Västerås föreslog att lokala företag som planerar att anställa studenter kan gå in i ett slags fadderroll och hjälpa till med bostad.

Gemensam bostadskö var ett annat förslag, men alla var inte ense om nyttan.

Även under studietiden kan det vara svårt att hitta lägenhet.

Västerås stad garanterar studenter som flyttar hit en bostad. Bra, tyckte alla. Men garantin har brister: västeråsare omfattas inte och har man sambo och barn är det svårare att hitta en studentlägenhet som passar.

Mer läsning

Annons