Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bottenbetyg för åklagarkammaren

Västerås har flest missnöjda åklagare i landet. Sex av tio uppger att de inte hinner utföra sina arbetsuppgifter.

Annons

– Undersökningsresultatet är delvis ett resultat av att vi jobbat hårt arbete med eftersläpande ärenden under hösten, åklagarna har gjort ett fantastiskt jobb men de var väldigt trötta i höstas. Samtidigt är det såklart en reaktion på de senaste årens turbulens, säger Per Nichols, kammarchef i Västerås.

VLT har tidigare rapporterat om att underbemanning och högt tryck tyngt kammaren så pass att både ett flertal åklagare och den tidigare chefen Anders Jakobsson lämnat sina tjänster.

Per Nichols tillträdde som chef i september och har under sin tid hittills haft fokus på att se över strukturen, som arbetssätt och resursfördelning, hos åklagarkammaren. Lösningen, enligt Nichols, är inte enbart fler åklagare utan även hur de använder de resurser som finns.

Utifrån enkätfrågorna i undersökningen som Åklagarmyndigheten gjort sammanställs ett så kallat Nöjd-medarbetar-index, NMI. Västerås åklagarkammare hamnade lägst i landet med 45 där 100 är mest nöjd.

– Man får ha med i beräkningen att det var relativt få av åklagarna som svarade på enkäten så de negativa svaren får ett starkt genomslag. Å andra sidan kan vi ju inte veta vad de som inte svarade hade sagt, säger Nichols, som dock blickar framåt positivt.

– Jag tycker att vi har ett bra utgångsläge inför 2011. De här är saker som man ju inte vänder på en kafferast, säger Per Nichols.

Mer läsning

Annons