Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Branden troligen anlagd”

Det har inte gått att hitta någon naturlig förklaring till varför det började brinna i en presentbutik på Stora gatan i november förra året.

Annons

Branden startade i och begränsades till ett förrådsutrymme strax efter klockan 18 en vardag. Röken, där-emot, spred sig vidare till både intilliggande affärer samt trapphus och lägen-heter i samma fastighet.

Hur branden startade har inte gått att bevisa men det mesta tyder på en brottslig handling.

– Den var troligen anlagd, eftersom händelseförloppet verkar ha varit så snabbt. Hade det varit en långsam glödbrand, av en fimp eller ett elfel, hade sannolikt personalen uppmärksammat det – men ingen har sett något och de lämnade affären bara en kort stund innan larmet kom, säger Cecilia Fager, tillförordnad förebyggandechef på Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Tillsammans med en kollega har hon sammanställt en omfattande olyckutredning. Där framgår också att rökspridningen var osannolik, beroende på graverande fel i konstruktionen.

– Hade det varit en bra konstruktion hade röken bara sökt sig ut i present-butiken och sedan hade värmen spräckt rutorna och röken hade hamnat ute på gatan. Som det blev nu letade sig röken i stället inom fastigheten via bland annat otäta ventilationssystem, säger Cecilia Fager.

Ingen människa skadades vid branden men den materialla åverkan – på grund av rökspridningen – blev omfattande.

Polisen inledde en förundersökning om mordbrand men den är nedlagd.

Mer läsning

Annons