Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister låg bakom spädbarnsdöd

Brister i information, kompetens och lokaler med mera låg bakom att sju spädbarn smittades med resistenta bakterier på Centrallasarettets nyföddhetsavdelning. Det visar den händelseanalys som landstinget Västmanland gjort. Utredningen skickas i dagarna till Socialstyrelsen som utreder händelsen.

Annons

- Vi tar mycket allvarligt på det inträffade och har gått igenom händelsen noggrant. Vi gör allt för att undvika att något liknande inträffar igen, säger landstingsöverläkare Michael Gårdebäck.

I utredningen konstateras att en nyföddhetsavdelning ställer särskilda hygienkrav eftersom personal, föräldrar, anhöriga med flera finns i barnens närhet.

Under 12-19 augusti augusti 2009 smittades sju barn av multiresistenta bakterier. Tre av barnen avled. Exakt hur smittan kunde spridas har inte fastlagts.

Efter händelsen har flera åtgärder vidtagits, enligt ett pressmeddelande. Dit hör: färre vårdplatser på avdelningen, striktare hygien, bättre information till föräldrar och anhöriga, bakterieprovtagning en gång i veckan på alla barn samt bättre rutiner och dokumentation.

Mer läsning

Annons