Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsoffer är vi alla

Troligen har du råkat ut för något av de vanligaste brotten, som cykelstöld eller småstöld. VLT har kartlagt både de vanligaste och mest ovanliga brotten i vår stad.

Annons

Västeråsaren Per Högman är ett ganska bra exempel på ett vardagligt brottsoffer. I hans fall gäller det cyklar.

– Jag har tappat räkningen på hur många de har stulit, säger han.

Han har förberett sig för våren, cykelstöldssäsongen, med ett specialtrick:

– Ja, min senaste cykel ser inget vidare ut. Den är gammal och sliten, rostig och sadeln är så trasig att jag måste ha en platspåse över den.

Men det är också meningen. Han vågar inte längre ha en fin cykel.

– Nej, då stjäls den bara ännu snabbare, och fina cyklar är dyra att ersätta.

Senaste cykeln stals så sent som i slutet av 2011. Per Högman har tröttnat.

– I Ryssland blir det en månads fängelse för cykelstöld. Kanske skulle man pröva det i Sverige också?

Cykelstöld toppar listan, men det finns också andra vanliga brott. Enligt VLT:s sammanställning är snatterier och klotter vanliga. Olika former av narkotikabrott är också vanliga. Oftast handlar det om olika former av innehav av mindre mängder.

Något längre ner, men fortfarande nära toppen, finns mer allvarliga brott som misshandel, narkotikabrott och rattfylleri. Det är värt att notera att drograttfyllorna (där personen är påverkad av narkotika) numer är vanligare än vanliga rattfyllerier, där personen endast druckit alkohol.

Inbrotten är också många, men mest i förråd och bilar.

De mest spektakulära brotten, som mord, dråp, narko-tikaodlingar, barnporrbrott och vapenstöld både är och har alltid varit sällsynta, lyckligtvis. Ett mord finns anmält, liksom 4 fall av narkotikaframställning, 6 barnpornografibrott och 3 stölder av skjutvapen.

Bilstölder är däremot vanliga i statistiken, men lite mer ovanliga fordonsstölder finns också noterade, som 6 anmälda fall där en hel lastbil har stulits. 29 motorbåtar har stulits, men bara 7 mindre båtar utan motor. Möjligen struntar många i att anmäla en stulen gammal eka.

Bland de moderna brotten utmärker sig 28 datorbedrägerier och 17 anmälda dataintrång.

Den nya och hårdare satsningen mot nedskräpning har resulterat i 22 anmälningar i Västerås år 2011.

I statistikens botten finns några udda och urgamla brottstyper som man känner igen från Åsa-Nissefilmerna. 2 fall av hembränning, 2 fall av tjuvfiske och 2 fall av tjuvjakt finns anmälda år 2011. Men numer jagas tjuvjägarna inte av länsman, som i Åsa-Nisse-filmerna, utan av moderna poliser.

Det finns naturligtvis problem med att sammanställa brottsstatistik. Hur många brott anmäls inte? Hur många anmäls i onödan? Var går gränsen mellan olika typer av brott? Ändå är troligen Brottsförebyggande rådets statistik över anmälningar det bästa sättet att få en bild av den samlade brottsligheten.

Mer läsning

Annons