Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggargården byggs om till lägenheter

Centrum fortsätter att förtätas. Nu vill Riksbyggen bygga om Bryggar-gården till bostäder. Med en tillbyggnad kan det bli 29 lägenheter.

Annons

Centrum. Efter 160 år som bryggeri, ungdomsgård, kulturhus och kontor smids planer för bostäder i och intill Bryggargården. Mellan 1854 och 1962 tillverkade Westerås bryggeri öl och läsk där. 1967 blev det en ungdomsgård. Tre år senare började föreningen Nutida Musik bjuda på rock, jazz, kammarmusik och folkmusik. Riksbyggen köpte Bryggargården 2000 och flyttade dit kontor och förvaltning. Nu har det blivit trångt, enligt Carina Akterhag, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Man har begärt en ändring av detaljplanen för att både kunna bygga om och till. Man tänker sig 29 lägenheter, från ettor till fyror.

Västerås stads planchef Hans Larsson:

– Det är ett jätteintressant projekt. Den stora frågan är bullret från Cityringen.

Carina Akterhag kan tänka sig att det centrala läget kan locka såväl singlar som par och barnfamiljer. Den gamla delen ska bevaras till största delen förutom ett par burspråk som ska tas upp mot Svartån. Det blir två hissar och loftgångar med små balkonger runt den lilla innergården. Tillbyggnaden kommer att bli på Riksbyggens parkering. Carina Akterhag hoppas på inflyttning om tre år.

Nytt bostadskvarter. Riksbyggens Carina Akterhag framför Bryggargården som kan få 29 bostadsrättslägenheter.

Mer läsning

Annons