Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggbygge blir polisärende

Ett bryggbygge hotar grannsämjan i Björnösundet. Kringboende anser att strandlinjen påverkas och får medhåll av byggnadsnämnden, som har polisanmält fastighetsägaren.

Annons
Impopulär vy. Villan och den omstridda bryggan sedd från Sundtorpssidan.Foto: Tony Persson

Tidigare fanns bara ett mindre fritidshus på tomten, men för tre år sedan började fastighetens nye ägare, Patrik Andersson, uppföra en sutterängvilla insprängd i berget på den nordvästra sidan av viken, ett tiotal meter från vattnet.

För detta fick han såväl bygglov som dispens från bestämmelserna om strandskydd.

Men när han sprängde ett fem meter djupt och 10 meter långt hål i berget mellan villan och vattnet i syfte att anlägga en pool började grannar reagera.

Likaså när han började anlägga en längre brygga, som av allt att döma pålats i vattnet.

– Det har varit en väldig irritation, säger en kvinna som vill vara anonym.

Byggnadsnämnden fick redan förra sommaren ta del av klagomålen och den 28 juli i fjol genomfördes ett tillsynsbesök. Av protokollet framgår att sprängsten hade lagts ute i vattnet, samt att tillstånd saknades för den halvfärdiga betongbryggan.

– Han har fått dispens för huset, men inte för bryggan och inte för sprängningen, säger Västerås stads bygglovschef, Vesna Kranjec.

Byggnadsnämnden såg allvarligt på saken och i oktober polisanmälde den Patrik Andersson för misstänkt miljöbrott. Vad som har hänt med anmälan, som lämnades till Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, är dock oklart – polis och åklagare hänvisar till förundersökningssekretess.

Patrik Andersson själv har inte blivit kontaktad av någon utredare och säger sig inte känna till att han blivit polisanmäld. Att han skulle sakna tillstånd för bryggan har han svårt att förstå.

– Titta här, den finns ju med på det jag skickade ¿med i bygglovsansökan, säger han och pekar på ett fotomontage.

Om sprängsten hamnat ¿i vatten har det rört sig om enstaka stenar, uppger han. Och han har pålat i sjöbottnen.

– Pålarna sitter inte i botten, de sitter i berget, säger han.

För drygt två veckor sedan tippade Patrik Anderssons grävskopa omkull och både han och skopan föll i vattnet, vilket uppmärksammades av grannar på andra sidan viken.

På andra sidan viken – med utsikt över bryggbygget – ligger Sundtorp. Ordföranden i samfälligheten, Gunnar Eriksson, har egentligen inget emot själva bygget, men medger att det väcker frågor.

– Vi tyckte kanske att det kändes lite lättvindigt om kommunen beviljade bygglov för att spränga bort ett halvt berg och sedan lägga sprängmassorna i vattnet. Nu visade det ju sig att det kanske inte var så, säger han.

Han uttrycker också oro för att den elkabel som går till den nya villan och löper rakt genom viken, inte är utmärkt.

– Vad händer om någon ankrar upp där och drar med sig kabeln? undrar han.

Mer läsning

Annons