Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buller varinte olagligt

En polismans åsikter om en bilmotors buller räcker inte i rätten – när flera vittnen sade att bilen inte bullrade.

Annons

Det har Svea hovrätt nu dömt sedan frågan om den bullrande bilen hamnat där efter en tingsrättsdom i Västmanlands tingsrätt.

Det var den 18 oktober 2010 som den nu 44-årige Västeråsaren stoppades av polisen vid Emausmotet i Västerås. Polismannen menade att 44-åringen kört sin amerikanare, med en V8-motor med 176 hästkrafter, onödigt bullersamt och ansåg dessutom att han okynneskörde fram och tillbaka sent på natten.

I en dom från mars i år friar Västmanlands tingsrätt 44-åringen från okynneskörningen – han hade tänkt köra en väg som var avstängd och fick vända, därav körningen fram och tillbaka. Däremot ansåg tingsrätten det bevisat att 44-åringen orsakade onödigt buller med kraftiga gaspådrag och bötfällde honom med 1000 kronor.

44-åringen överklagade till Svea hovrätt och hovrätten har tagit upp frågan och hållit nya förhör med vittnen.

De vittnena har sagt att bilen inte bullrade utan lät normalt för biltypen och att 44-åringen inte gasade ovanligt mycket utan bara för att få upp bilen i normal hastighet.

Mot de uppgifterna står polismannens uppgifter om buller, men bullermätning saknas. Hovrätten konstaterar att mot vittnesuppgifterna och bilistens uppgift står bara polismannens subjektiva bedömning att V8-motorn bullrade.

Därför frias 44-åringen helt.

Mer läsning

Annons