Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Burägg inget för Västerås handlare

Från och med nästa år ska landets alla Coopbutiker sluta sälja burägg. Inom Ica finns inget sådan beslut taget än, men de enstaka butikerna verkar ändå välja bort buräggen.

Annons
Inga burägg på hyllan. Fredrik Andersson, butikschef på Ica Grytan, berättar att de normalt hämtar alla sina ägg från Gesala, som bara har frigående hönor. ”Många kunder är noga med ekologiskt”, säger han. Inför denna påsk har butiken dock fått ta in ägg även från Icas egna sortiment vilka också endast har ägg från frigående hönor.Foto: Peter Jaslin

Västerås. Djurrätts- och djurskyddsorganisationen Djurens rätt har sedan 2008 drivit en kampanj för att få matbutiker att sluta sälja burägg. Hemköp var snabbt på och slutade sin försäljning samma år, följt av PrisXtra 2009 och Lidl 2013.

I år hakade även matjättarna Willys och Coop på, men Ica avvaktar.

– Det finns fortfarande producenter som håller på att ställa om från burhöns till frigående höns och vi avvaktar den processen. Men vi går i riktningen att bara tillåta ägg från frigående höns fast någon tidpunkt har vi inte fastställt, säger Sara Hjelm, pressekreterare på Ica.

Samtliga Icabutiker i Västerås som VLT varit i kontakt ratar emellertid burägg, inklusive Ica Grytan.

– Vi köper bara ägg från Gesala och de är frigående så det är egentligen ingen fråga för oss, säger Fredrik Andersson, butikschef.

Gitte Lanehed, kund på Ica Grytan, har gjort ett tydligt val.

– Jag köper bara närproducerade ägg och från frigående höns. Annars får det vara. Överhuvudtaget försöker jag sedan några år tillbaka att bara välja ekologiska produkter, bara det inte skiljer för mycket i pris, säger hon.

Mer läsning

Annons