Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busskurer krossade på Önsta-Gryta

Skollov och lediga dagar – då ökar skadegörelsen.
   VL fick inleda veckan med att byta ut krossade rutor i flera av sina kurer.
   – Loven är alltid värre, säger Maria Rydström, områdeschef på VL.

Annons

Drygt tio rutor i VL:s kurer gick i kras natten till söndag och följande dagar. Det var hållplatserna på Solrosgatan och Bellevue på Önsta-Gryta som drabbades. Kuren på Solrosgatan fick knappt vara ifred en dag efter lagningen innan den var totalförstörd igen.

– Det här går i vågor, det har varit lugnt på Gryta senaste tiden, men på loven ökar alltid skadegörelsen, säger Maria Rydström, områdeschef på VL.

Kostnaden för veckans nidingsdåd landar på 20.000 kronor. Man misstänker att det är samma gärningsman som ligger bakom samtligt kross. Bland annat har det hittats ”klottertags” på klistermärken i kuren. Men att få tag på glaskrossaren kan bli svårt.

– Vi tittar självklart på såna här bevis och jämför med de vi har registrerade i vår klotterbas. Men såna här brott begås så snabbt att vi oftast måste ta förövaren på bar gärning, säger Leif Flodberg på Polisens ungdomsrotel.

Senaste tiden har det framförallt varit Bäckby som varit drabbat av förstörda hållplatser. Där slets fundamenten sönder och biljettautomaten sprängdes efter två dagar.

Glaskrosset på Gryta ställer till andra bekymmer.

– När en sådan här ruta spricker går den i miljontals bitar. Nu när det är så mycket snö är det omöjligt för oss att få upp allt splitter. När det smälter undan måste vi åka och sopa upp en andra gång, tills dess finns det ju risk att någon skadar sig, säger Rydström.

Glaskurerna infördes på åttiotalet. Tidigare fanns diton av metall som var okrossbara. Totalt kostar förstörda hållplatser VL ungefär en miljon kronor om året. Till nästa höst finns förslag om att sätta in laminerat glas i kurerna.

– Förhoppningsvis är inte de rutorna lika roliga att slå sönder, säger Rydström.

Mer läsning

Annons