Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centra ska växa på höjden

Huset där Centra ligger kan få ett till våningsplan. Samtidigt vill kommunen tillåta fler bostäder och kontor i fastigheten.

Annons

På byggnadsnämnden i dag väntas Stadsbyggnadskontoret få i uppdrag att upprätta en ny detaljplan för kvarteret där Centra ligger.

Anledningen är att fastighetsägaren Niam IV Tetra AB vill ändra i detaljplanen och utöka ändamålet för fastig-heten till centrumändamål. I klartext betyder det att man vill bredda vad som är möjligt att ha i huset så att det inte enbart blir handel, kontor och bostäder som i dag är fallet.

–Centrumändamål är ett vidare begrepp än handel och ska vara sådant som är lätt att nå för många människor. Det kan vara allt ifrån samlings-lokaler och kyrkor till hotell, biografer och teatrar, säger Helena Hansson på Stadsbyggnadskontoret.

Samtidigt vill staden passa på att pröva möjligheten att tillåta bostäder och kontor i större omfattning än i dag. I Centras övre våningsplan mot Sturegatan och Hant-verkargatan finns det redan kontor och bostäder. Det vill kommunen se mer av i framtiden.

En annan förändring är att Centra ska växa på höjden. Fastigheten består egentligen av flera sammanbyggda tegelbyggnader som är i tre till fem våningar. Tanken är att bygga på någon våning i vissa delar. Var är ännu inte klart.

– Många vill bo i centrum och vi räknar ju med att staden växer och att fler kommer att bo här. Att bygga på våningsplan kan vara ett bra sätt att utnyttja området och marken i ett sådant här attraktivt läge, säger Helena Hansson.

Mer läsning

Annons