Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centralisering oroar

Landets länspolismyndigheter kan slås samman till en. Det oroar personalen i Västerås.
– Ingen vet hur det kommer att se ut, säger Ralf Andersson, Polisförbundet.

Annons
Oroad. Ralf Andersson, ordförande i polisförbundet i Västmanland. Foto: Tony Persson

I våras presenterades en utredning som föreslår att Sveriges 21 länspolismyndigheter ska slås ihop till en enda myndighet.

Det bekymrar personalen i Västerås eftersom det är oklart vilken verksamhet som kommer att finnas kvar i länet efter en sammanslagning.

Länskommunikationscentralen, LKC är polisens ledningscentral varifrån polisbilar kommenderas ut efter ett larm eller telefonsamtal. De anställda funderar på om LKC kommer att bli kvar i Västerås.

Förutom att arbetstillfällen hotas, kan det innebära en sämre verksamhet, menar Eva Ståhl, civilanställd operatör på LKC och företrädare för facket ST.

– Om samma LKC har ha hand om flera län blir det svårt med lokalkännedomen, säger hon.

Mikael Kandelin, huvudskyddsombud på Polisförbundet i Västmanland, håller med. Han berättar att LKC tidigare fanns på kommunnivå. När verksamheten sedan flyttade till länsnivå minskade tipsen från allmänheten.

– Det tog tid att bygga upp det sedan, säger han.

Ralf Andersson, ordförande för Polisförbundet i Västmanland, berättar att det råder stor osäkerhet om hur för-¿ändringen påverkar länet.

– Vi vet inte mycket mer än att det blir större regioner, säger han.

Facken arbetar nu för att få vara med och påverka den nya organisationen.

– Det är viktigt att polisen har lokalkännedom i stort. Det gäller inte bara LKC, säger Ralf Andersson.

Förslag om ny polismyndighet

En utredning föreslår att Rikspolisstyrelsen, de 21 polismyndigheterna och Statens kriminaltekniska laboratorium, ombildas till en sammanhållen myndighet – Polismyndigheten. Utredningen presenterades för justitieminister Beatrice Ask den sista mars i år. Frågan är nu ute på remiss och remissvaren ska vara inne senast den 16 juli. Beslut kan tas någon gång under hösten. Enligt utredningen ska besluten träda i kraft den 1 januari 2015.

Mer läsning

Annons