Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrumet på Råby en smal sak

Det är förbjudet att cykla och spela fotboll i Råby centrum, berättar en skylt innanför dörren.

Annons
Klart 2001. Det gamla centrumet, där varje butik hade egen ingång, revs och Råby fick en galleria. Foto: Magnus Östin

Ska det överhuvudtaget behöva påpekas, kan man undra. Nåja, Stadsliv har varken sett någon cykel eller fotboll inne i det långsmala centrumet de gånger vi varit där. Inte heller någon rökande hund på skejtboard, för att slå ihop några andra förbud.

Däremot har vi mött folk. Oavsett tid på dagen. Inte trängsel direkt, men ett ständigt flöde av människor som har ärenden hit.

Råby centrum är ett centrum av det moderna slaget. Som byggts för att vara något mer än ett knippe butiker som kan vara bra att ha nära till hands för Råbyborna. Här finns sociala ambitioner också.

Familjecentrums öppna förskola är mycket välbesökt. Nyblivna mammor och pappor, svensktalande eller inte, känner sig välkomna och tar sig hit oavsett om de bor i stadsdelen eller inte.

En stor sporthall skänker liv åt centrumet på kvällarna. Det kombinerade biblioteket och ungdomsgården med datorhörna och fik visar att Råby är de ungas centrum.

Folktandvården, obemannat solarium, present- och blomsterbutik, tobak och spelbutik, Ica, frisör och två restauranger finns bland annat också.

Anslagstavlan är välanvänd med lappar som berättar om kommande kurser i orientalisk dans och simkurs för vuxna män. Utanför finns brevlåda och tidningsställ med gratistidningen Metro.

Plus & minus

+ De sociela ambitionerna, den tydliga viljan att människor ska mötas här.

- Arkitekturen. En lång korridor känns aldrig välkomnande.

Mer läsning

Annons