Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockökning av MDPV-beslag

På tre veckor i april har polisen gjort 30 beslag av drogen MDPV. Det är en rejäl ökning, säger narkotikapolisen Per-Erik Lundberg.

Annons
Ett av polisens beslag av MDVP.

Totalt har polisen beslagtagit ett hekto MDPV på tre veckor, utspritt på 30 misstänkta. De flesta beslagen görs av ordningspolisen och handlar om ringa narkotikabrott. Polisen har också i snitt tre körningar per dag av personer som tagit MDPV och som behöver tas till psyk på grund av psykoser orsakade av drogen.

– De som är väldigt duktiga på att jobba mot narkotika på gatan är de poliser som åker i radiobilar, säger Per-Erik Lundberg.

Han är oroad över den snabba ökningen av MDPV. Problematiken har accelererat säger han. Orsaken anser han är en dom i högsta domstolen i höstas där farligheten och straffvärdet hos MDPV jämställdes med amfetamin. Det har gjort att fler vågar testa drogen och sälja den eftersom straffvärdet inte är så högt. I samband med domen i HD kom också flera stora langare ut ur fängelse.

– Jag anser att det gjorts en felaktig bedömning av preparatet. Domen sänder ut budskapet att det inte är så farligt att ta eller att sälja.

MDPV har blivit en vanlig drog bland missbrukare men sprids också bland unga vuxna i åldern 20–25 år.

– De flesta som var på amfetamin förut har gått över till MDPV. Vi har även indikationer att folk gått från heroin till MDPV.

Utvecklingen är illvarslande anser han.

– Nu är det viktigt att jobba på olika plan som skola och socialtjänst som gör att man inte narkotikadebuterar överhuvudtaget. Det är oerhört viktigt att förhindra att folk glider in i ett missbruk.

MDPV

MDPV är en konstgjord drog, vars fullständiga namn är metylendioxipyrovaleron. Från och med den 1 februari 2010 är den narkotikaklassad i Sverige. Hälsoriskerna för MDPV är jämförbara med riskerna för amfetamin och ecstasy. Höga doser av MDPV kan ge ångestattacker och upprepat intag under en längre tid kan ge abstinenssymptom.

Mer läsning

Annons