Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

City Airline dröjer ännu

City Airline kommer under fredagen att ställa in alla avgångar till och från Västerås. Ryanair landar och lyfter dock som vanligt.

Annons

City Airline/Air Västerås har haft otur då flygbolagets premiärvecka - och lanseringen av nya bolaget Air Västerås - råkade sammanfalla med det moln av vulkanaska som under nästan en vecka lamslagit Europas flygtrafik.

Under torsdagseftermiddagen införde Luftfartsverket nya bestämmelser baserat på prognoser om var det kan finnas eventuell aska i molnet.

Enligt de prognoserna kan det möjligen finnas aska i de övre luftlagren - alltså på flera kilometers höjd där flygplan flyger - i södra Sverige söder om en tänkt gränslinje som dras mellan Oslo och Gotland.

Västerås omfattas inte av den linjen - däremot gör City Airlines bas Göteborg Landvetter det, där alla City Airline/Air Västerås flygplan är baserade.

Enligt statliga myndigheten Transportstyrelsen bestämmelser måste alla flygbolag som färdas i zonen söder om den tänkta linjen Oslo-Gotland ha särskilda tillstånd från Transportstyrelsen - ett tillstånd som City Airline inte har ännu.

Sådant tillstånd har däremot Ryanair, SAS och många andra stora flygbolag.

Även torsdagskvällens sista flyg från Göteborg med City Airline var för övrigt inställt.

City Airline bedriver ingen trafik till eller från Västerås på lördagar, på söndag kväll går flyg till och från Göteborg och Umeå - men huruvida de flygen går återstår att se.

Ryanair flyger som vanligt från och till London samt spanska Alicante under fredagen med Londonflyget på eftermiddagen och Alicanteflyget på kvällen. Lördagen innebär endast ett Ryanairflyg - till och från London - medan söndagen innebär Ryanair till och från London och Barcelona.

Mer läsning

Annons