Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

City ska få större växter nästa år

Stadsträdgårdsmästare Lars Wiberg håller till viss del med de västeråsare som tycker att centrum är sterilt. Nästa sommar blir det därför växter med större volym och fler uteserveringar, lovar han.

Annons
Foto: Yngve Fredriksson

Som Stadsliv berättade förra veckan hörde ett 70-tal läsare av sig med synpunkter om Västerås omgjorda centrum. Några tyckte att det är vackert men de allra flesta gjorde tummen ned.

De senare tyckte bland annat att centrum är ”sterilt”, ”som en öken” och kallade det för ”Lilla Östberlin”.

Lars Wiberg förstår klagomålen till viss del och påpekar samtidigt att det är första sommaren efter omdaningen. Det kommer att bli attraktivare nästa sommar.

– Vi ska jobba med växter som har mer volym än i år. Det kan eventuellt bli tillskott också. Jag tror att det kan förändra mycket.

Dessutom blir det fler uteserveringar som skapar liv och rörelse, framförallt på Sigmatorget/Torggatan.

Samtidigt framhåller han att centrum har blivit ljusare och öppnare.

– Det kändes trångt tidigare, det var svårt att ta sig fram.

Önskemålet om fler sittbänkar med ryggstöd förstår han inte helt. De nya fasta bänkarna har ryggstöd på halva längden. Flyttbara bänkar ska ställas ut igen nästa år, även om uteserveringarna lär behöva mer plats.

Vintertid blir det däremot mer tomt och mindre grönt i centrum när såväl uteserveringar som växtkrukor tas bort. Möjligen kan man ordna något med ris, funderar Lars Wiberg.

Nästa sommar lär det bli mindre rörigt ¿i centrum när den stora omgörningen är över. I höst ska den sista delen (Sturegatan) bli klar och sedan har inte Västerås stad några fler planer på gång. Fast det kan förstås vara privata fastighetsägare som bygger om sina hus.

Mer läsning

Annons