Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelställen i city är få och dåliga

Det behövs fler och bättre cykelparkeringar i Västerås centrum, enligt en ny utredning.

Annons
Upprustning. Cykelställen i Västerås behöver rustas upp och bli fler, det var resultatet av en ny utredning. Foto: per Groth/arkiv

Uppdraget har utförts av trafik- och miljökonsultföretaget Koucky Partners AB. Eftersom kartläggningen gjordes före cykelsäsongen i år har man varit tvungen att räkna upp resultaten.

Utredningen visar att det saknas parkeringsplatser, att underhållet är eftersatt och det finns brister i stöldsäkerheten.

Att folk ställer sina cyklar fel beror till största delen på att det fattas parkeringsplatser.

Konsulterna anser att man i första hand ska rensa bort skräpcyklar och reparera trasiga cykelställ, främst på Stora torget. Det är relativt enkla åtgärder som skapar tryggare och säkrare miljöer samt frigör parkeringsplatser.

I andra hand föreslår konsulterna att nya platser anordnas. Behovet är störst på Smedjegatan, mellan Vasagatan och Sturegatan, där det behövs cirka 110 nya platser.

Kvaliteten på de befintliga parkeringarna bör också höjas, med exempelvis väderskydd, belysning och möjlighet att låsa fast ramen.

Konsulterna föreslår också fler luftpumpar, helst med verktyg för enklare service. Ett annat förslag är sätta in cykelställ i parkeringshusen, gärna med förvaringsskåp.

Enligt Carin Lidman som är ordförande i tekniska nämnden ska utredningen användas i arbetet med att öka cyklandet. Vissa åtgärder kommer troligen att göras redan i år.

Hon pekar även på att fastighetsägarna har ett ansvar för att parkeringssituationen ska bli bättre för cyklister i city.Yngve Fredriksson

Mer läsning

Annons