Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för ett gott nytt träningsår

Hänger det gångna året som en julkorv runt midjan, eller rentav som ett däck?

Annons

I januari vill många ta tag i sitt träningsliv och styra om till en nyttigare livsstil. Men vad kostar det då? Och vad finns det att välja på? Vad passar mig?

Varsågod, ett axplock:

Populärt hos många

Friskis svettis är populära i Västerås. Där märker de alltid av en medlemsökning i början av året. Men också en medlemsökning totalt som verkar hålla i sig.

I december 2009 var 15 176 personer medlemmar, i december 2010 var antalet 17 052.

- Vi har räknat ut att 12.4 procent av Västerås befolkning tränar hos oss. Häftigt! Säger Yvonne Wauge.

Yvonne Wauge berättar att det verkar vara varierad träning som gäller. Medlemmarna tränar både på gymmet och på olika pass.

Även kombinerade pass är populära, exempelvis kombinationer med spinning och skivstång eller core.

- Det verkar som många också varierar genom att både köra tuff träning och lugna ned mentalt med yoga.

Ett allkort där gym och alla pass och öppettider gäller kostar 2 500 kronor per år. Gympa och gruppträning i tre månader kostar 600 kronor.

Något mer udda

Västerås klätterklubb har precis haft nypremiär på en repvägg i Bombardier arena. Ett nytt år innebär att många intresserade hör av sig till klubben.

- Är man van klättrare och har egen utrustning så är det ju bara att gå med. Däremot är det så att man som nybörjare kan få vänta på sin kurs, både som vuxen och som barn/ungdom. Vi måste utbilda fler instruktörer, säger Stefan Lindblom.

Kan man klättra om man är lite rund om midjan?

- Jo, det går bra. Men man får ställa in sig på att klättra efter sin förmåga. Jag har klättrat med personer som är både 50, 60 och 70 år.

- Vill man gå ned i vikt finns det ju bara ett sätt, att ändra livsstil och räkna med att det tar tre-fem år.

Stefan Lindblom räknar klättring som en mental sport, där det gäller att ha bra nerver och en förmåga att fokusera. Enbart en bra fysik räcker inte för att nå över allmänmotionärens nivå.

Medlemskap i klubben kostar 300 kronor per år. Avgiften för att klättra inomhus är på 1 200 kronor. Då förutsätts att man har egen utrustning.

Felaktig tantstämpel

På Apalby friskcenter är det mest populärt med vattengymnastik, där finns 20-25 pass i veckan.

- Tyvärr har bassängträning fått en tantstämpel. Det är synd, för det finns ingen träning som är så allsidig och ger både kondition, styrka och rörlighet, säger Thomas Östmark.

De allra flesta som hittat till träningen är kvinnor 40+.

- Vi hade VSK fotboll och VIK hockey på intensivpass i bassängen, de var helt slut efteråt. Det tar verkligen på alla muskler, men med liten skaderisk, säger Thomas Östmark.

En termin vattengymnastik kostar cirka 1 400 kronor och då ingår ungefär 17 pass.

Skaka rumpan till latinska rytmer

Zumba är dansträning med heta rörelser till latinrytmer. Inga förkunskaper krävs, alla zumbapass på Dansverkstan ska passa för nybörjare.

Zumbapassen körs inte som en kurs, alla pass är drop-in. En lektion kostar 70 kronor, ett klippkort för tio gånger kostar 630 kronor.

Och ett rökbefriat år

Sluta-röka-linjen (SRL) är en nationell kostnadsfri telefonlinje för tobaksavvänjning: 020-84 00 00.

Mer läsning

Annons