Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig täckning och svårt att höra

Polisens nya radiokommunikationssystem Rakel funderar dåligt, främst i storstäderna. Larmen går inte fram och polisernas säkerhet kan vara i fara vid ett nödläge.

Annons

- Ytterst är det en fråga om våra medlemmars säkerhet, säger Anna Nellberg, nationellt huvudskyddsombud och ledamot i Polisförbundets förbundsstyrelse i ett pressmeddelane.

Att systemet har brister visar en färsk undersökning bland 150 skyddsombud i fem polismyndigheter, där Västmanland var ett av de deltagande.

Polisförbundet har nu tagit fram en kravlista på åtgärder som ska leda till att Rakel fungerar bättre. Bland annat krävs fortbildning i den nya tekniken, samtidigt som kapaciteten byggs ut så att larmen kommer fram.

Här i länet känner polisen inte till problemen, i alla fall inte de mest allvarliga.

-Saker kan givetvis alltid bli bättre, men vi har inte haft några fall där larm inte gått fram, säger Staffan Lindman, sambandsansvarig och projektledare för Rakels införande i länet.

Däremot håller Staffan Lindman med om att hörbarheten är sämre i Rakel.

- Det beror på att systemet är digitalt, men vi jobbar på att få fram lösningar, bland annat till högtalarsystemet i bilarna.

Täckningen fungerar bra i länet, men det som har varit bekymmersamt är att den tekniska utrustningen till systemet fungerat sämre. Bland annat har inte örsnäckorna inte fungerat som de ska.

Mer läsning

Annons