Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är så många av regionens anställda sjukskrivna – svar från politiker

Moderaten Stephanie Bruksgård vill veta varför så många är sjukskrivna inom Region Västmanland och vilken som är det största anledningen till långtidssjukskrivningarna. Hon har fått svar av regionrådet Lena Johansson, (S).

Annons

Det kan finnas fler anledningar till att Region Västmanlands personal är sjukskrivna, det svarar regionrådet Lena Johansson, (S).

Regionpolitikern Stephanie Bruksgård, (M), har ställt fyra konkreta frågor i en interpellation till regionrådet Lena Johansson, (S). Stephanie Bruksgård skriver att 7,2 procent av de anställda inom Region Västmanland är sjukskrivna, vilket är den högsta siffran i landet. Hon vill veta om Lena Johansson känner till varför så många är sjuka, vilken som är det största anledningen till långtidssjukskrivningarna, hur man har tagit reda på detta och hur man följer upp långtidssjukskrivningarna.

Lena Johansson svarar att sjukfrånvaro sällan kan förklaras av enskilda orsaker. Hon hänvisar till forskning som visar att arbetsmiljö bara är en i raden av orsaker till att man blir sjuk. Övriga faktorer hon hänvisar till är genetik, biologiska, sociala, psykologiska, livsstil, miljö, status och epigenetik.

Hon menar att det ofta är flera av orsakerna som tillsammans gör att man blir sjuk, därför finns det inget enkelt svar på varför regionens personal har så hög sjukfrånvaro. Den statistik som regionen har om diagnosen bakom sjukskrivningarna är från Försäkringskassan, och enligt Lena Johansson gör de ingen sammanställning av orsaker till vad som står bakom diagnosen.

Region Västmanland vet dock att den vanligaste sjukfrånvaroorsaken är psykisk ohälsa följt av problem med muskler och skelett.

I svaret står också att rehabiliteringsansvaret ligger på respektive chef. Det senaste året har det även gjorts en riktad insats för att kartlägga medarbetare som varit sjukskrivna minst 300 dagar för att undersöka om de kan återgå till nuvarande arbete eller om det behövs andra stödinsatser.

Tanken var att interpellationen skulle ha besvarats under senaste regionfullmäktigemötet, den 20 juni, men eftersom Stephanie Bruksgård inte var närvarande skjuts det upp till ett senare tillfälle. Svaret från Lena Johansson fanns dock med i handlingarna inför mötet.

Mer läsning

Annons