Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför blir E 18 översvämmad

E 18 vid Emausmotet översvämmas lätt efter störtregn. Enligt tipsare beror det på att Svevia, som sköter underhållet, inte rensar växtligheten. Svevia skyller däremot allt på slarviga bilister som slänger ut skräp.

Annons
Här svämmar det över. Det fanns ganska mycket växtlighet, men inget skräp, när VLT studerade mittfåran på E18 vid Emausmotet. Här täpps brunnarna ständigt till och vägen måste ibland spärras av.Foto: Göran Widerberg

Nyligen var det dags igen. Vägbanan vid Emausmotet, en av Västerås lägsta punkter, fylldes med vatten. Vägbrunnarna var igentäppta. Trafikverkets pressinformatör Thomas Pihl talade då om problem med ”kvistar och löv som flyter med vattnet”.

Det är Svevia som har Trafikverkets uppdrag att sköta underhållet av E18 och ska rensa området. Tipsare som har varit i kontakt med VLT talar om eftersatt rensning av växtligheten i vägens mittfåra. Det är där som brunnarna täpps med tillfälliga sjöar som resultat.

– Varför rensas inte växtligheten? Det blir översvämning igen ... och igen ... och igen. Om det är en del av ett sparprogram så lönar det sig inte, sa en tipsare, som ville vara anonym, men som har varit ute och studerat problemet på plats.

Men när VLT ringer Hans Svensson, arbetsledare vid Svevia, ger han en helt annan bild.

– Vi rensar vägen från växter varje år. Vi ska ut i höst och göra det igen, men det är inte växter som täpper till brunnarna, säger han mycket bestämt.

Vad är då orsaken?

– Det är allt skräp som folk slänger ut genom sidorutorna. Förra måndagen var vi var ute och rensade vid en översvämning och hittade plastpåsar, ölburkar, handskar, ja, väldigt mycket. Folk måste sluta att slänga ut sitt skräp.

Karta över Korsängsmotet.

Mer läsning

Annons