Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför slogs fjärrvärmen ut

Avbrottet som i går drabbade en panna på kraftvärmeverket och slog ut hela fjärrvärmenätet var åtgärdat till klockan 01:00.

Annons

Då hade samtliga delar av nätet full värme i systemet igen.

-Orsaken till avbrottet som vi kan se nu var fel i en fläkt i rökgasreningen i en av pannorna. Vi hade leverantörerna på plats redan igår, säger Richard Folkebrant pressansvarig på Mälarenergi.

Mälarenergi har fått frågor från kunder hur systemet kan vara så sårbart. Att när en panna slutade fungera slogs all värme ut.

-Anledningen till att avbrottet blev så stort är att vi vanligtvis har en stor ackumulatortank som hjälper till att försörja med varmvatten, säger Folkebrant

Ackumulatortanken hjälper bland annat Mälarenergi att täcka varmvattenförsörjningen eftersom det används olika mycket vatten vid olika tider på dygnet.

I går var den tanken avstängd på grund av planerat svetsningsarbete.

-I de allra flesta fallen märker man inte av sådant här, för då skickar vi ut vattnet från ackumulatortanken medan kraftreserven går igång, säger Folkebrant och fortsätter:

- Underhåll måste göras för att förbereda för vinterkylan. Därför görs underhåll på sommaren och hösten, vi hade aldrig ställt av den om det var 20 minusgrader utomhus.

Carl Widerberg

Mer läsning

Annons