Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De protesterar mot vikariebrist

– Det bästa är att de vuxna lyssnade på oss. Nu hoppas vi att det verkligen kommer tillräckligt många lärarvikarier till skolan i framtiden. De lovade det.

Annons
Elever på S:t Ilians skola ställde politiker och tjänstemän mot väggen på ett möte och krävde fler vikarier.

Joslyn Kaya, ordförande för elevrådet på S:t Ilians skola var väldigt nöjd efter ett möte i går, fredag, där elevrådet kunde ställa krav på politiker och tjänstemän från Västerås stad.

S:t Ilians skola är bara en av många kommunala skolor som har haft mycket svårt att få lärarvikarier genom kommunala Bemanningstjänst. Det har varit många inställda lektioner, både på S:t Ilian och flera andra skolor.

– Vi har haft problem. En dag hade vi tre av fem lektioner inställda, berättar Janina Köngäs, elevrådets vice ordförande.

Så fick det inte fortsätta, ansåg S:t Ilians skolas elevråd. De krävde att få tala allvar med de kommunalt ansvariga för grundskolor och Bemanningstjänst.

Tre tunga namn kom för att möta eleverna; politikern Åke Wahlsten (MP), ordförande för Proaros, samt tjänstemännen Teddy Söderberg, grundskolechef, och Jacques Fresnais, chef för Bemanningstjänst.

– Jag tycker att det verkade som att de tog det vi sa på allvar och att de ska göra något åt saken, både hos oss och på andra skolor. Det känns väldigt bra, sa Joslyn Kaya när hon kom ut efter mötet.

Just på S:t Ilian verkar nu problemen vara över, i varje fall för tillfället.

– Vi har nu ordnat vikarier, men delvis från annat håll än Bemanningstjänst, sa skolans rektor Ewa Johansson.

Hon tillade att hon var stolt över skolans aktiva elevråd.

Lärarbrist väntar

Enligt Högskoleverket kan Sverige se fram emot lärarbrist i framtiden, men det gäller främst speciallärare, yrkeslärare och förskollärare.

Det kommer heller inte att vara något överskott på grundskollärare och gymnasielärare i framtiden. Högskoleverket har jämfört hur många lärare som nyutexamineras med hur många lärare som beräknas behövas i skolorna i framtiden.

Källa: Högskoleverkets undersökning Högskoleutbildningarna och arbetsmarknaden från 2010

Mer läsning

Annons