Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deklarera en folklig tradition

Förr i tiden klädde folk upp sig för att lämna in deklarationen. Västeråsarna har under 45 års tid lämnat deklarationer genom källarluckan i Västerås stadshus. I dag är framtiden oviss för deklarationsboxarna.

Annons
Magert resultat hos källarboxen i Västerås stadshus. Mats Andersson har tömt deklarationslådor i 30 år. Antalet deklarationer som läggs i lådorna har minskat drastiskt.

Deadline för när deklarationen ska är i dag. I dagsläget har över 4.7 miljoner svenskar e-deklarerat. Trenden är att fler och fler går mot att välja bort pappersversionen.

– Jag deklarerar själv via internet trots att jag tömmer deklarationsboxar. Pappersvarianten är förlegad, säger vaktmästaren och deklarationshämtaren Mats Andersson, Skatteverket Västerås.

Mats Andersson har arbetat med att tömma deklarationslådor i 30 år. VLT:s reporter följde med när han skulle tömma lådan som ligger i Stadshusets källarvåning.

– Den här lådan har säkert stått där i minst 45 år. Jag kommer ihåg den sedan jag var barn. Då var deklarationen något stort. När jag följde med min pappa för att han skulle lämna deklarationen var jag finklädd, säger han.

Mats Andersson har genom åren med egna ögon sett hur antalet pappersdeklarationer drastiskt minskat.

– För tio år sedan tömde vi deklarationslådor varje dag under en tvåveckorsperiod. Nu har vi bara tömt två gånger sedan lådorna ställdes ut för två veckor sedan, säger han.

Men trots att utvecklingen går emot att pappersdeklarationen försvinner hoppas ändå Mats Andersson att lådorna finns kvar ytterligare några år.

– Det är bra att möjligheten finns kvar, för det är en service gentemot äldre som har svårt att deklarera på nätet, säger han.

I Västmanland kan cirka 200 000 personer e-deklarera. Den 27 april hade cirka 90 000 personer redan gjort det. Det motsvarar nästan 45 procent. Skatteverkens ambition är att alla på sikt ska e-deklarera.

– Det ser väldigt positivt ut. Det är klart fler som e-deklarerar i år än förra året. Men då vet vi att det kommer att komma en anstormning den sista dagen, säger Anders Ågren, kommunikatör, Skatteverket Västmanland.

E-deklarationer

Förra året valde cirka 64 procent att deklarera elektroniskt. I år har över 99 procent den möjligheten. Det motsvarar 7,5 miljoner personer. När en vecka åtderstod hade hittills 42 procent valt att e-deklarera. I Västmanlands län toppar Surahammar statistiken med för närvarande 48 procent inkomna e-deklarationer. Bäst av alla län i fjol var Öster­götland med 66 procent. Västmanlands län hamnade då på tredje plats med över 64 procent e-deklarationer.

Källa: Skatteverket

Mer läsning

Annons