Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demensboenden granskas

Rösegården och Änglamarkens äldreboende hör till de demensboenden som nyligen har granskats av Socialstyrelsen. Inspektionen visade att majoriteten av demenssjuka i hela landet hålls inlåsta utan uppsikt.

Annons

Socialstyrelsen granskade såväl bemanning som inlåsning nattetid på ett hundratal demensboenden runt om i landet.

Inspektionen visade att sex av tio demensboenden låser in de demenssjuka nattetid utan uppsikt.

Hur resultatet blev för Rösegården och Änglamarkens äldreboende, de två boenden i Västerås som granskats, vill inte Socialstyrelsen gå ut med.

– Det är bara ett preliminärt resultat och vi väntar på skriftliga beslut som ska komma före årsskiftet, säger Anna-Karin Nyqvist, sektionschef Region mitt Socialstyrelsen.

På Rösegården väntar man fortfarande på besked från myndigheten hur inspektionen gick.

– Vi har inte fått några resultat alls. Men vi som har jobbat länge vet att den här frågan inte är lätt. En dement person kanske bara öppnar och går ut. Det räcker att vi vänder ryggen till en sekund. Vi får ta på oss jackan och hänga på, säger enhetschef Ann-Christin Andersson.

Frågan om boendet låser in sina dementa nattetid hänvisas till informationschefen på Attendo Care Charlotte Dimming.

– Vi har i dag kodlås ut från enheten men så kallade hotellås på rummen som kan öppnas inifrån. Västerås kommun utreder vad det finns för alternativ till kodlås och vi ser fram emot vad de kommer fram till.

VLT har utan framgång sökt Änglamarkens äldreboende för en kommentar.

Vilka erfarenheter har du av demensvården och de frågor artikeln väcker? Mejla [email protected]

Lås och larm för äldre

I somras ändrade Social­styrelsen föreskrifterna om tvångs- och skyddsåtgärder i äldreomsorgen. Beslutet innebar att det inte är

tillåtet att låsa in en person. Däremot får lås och larm användas på ytterdörren men personal måste finnas tillgänglig. Det upprörde personal i demensvården som menade att det blir svårt att passa de dementa med

anledning av senaste årens personalnedskärningar.

Mer läsning

Annons