Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dement person fick bära body dygnet runt mot sin vilja - rev till slut sönder den

En vårdgivare i Västerås anmäls till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) av anhöriga för att ha låtit en dement person bära body dygnet runt mot sin vilja.

Annons
Foto: Pontus Lundahl/TT

I anmälan framgår det att personen har tvingats använda bodyn trots att denne visat tydliga tecken på ogillande. Bodyn är ett plagg som personen den sitter på inte kan ta av och på själv. Personen ska vid ett tillfälle ha rivit sönder bodyn i protest.

Åtgärden vidtogs av personalen då personen tidigare vid upprepade tillfällen ska ha tagit av sig kläder och inkontinensskydd, samt uträttat toalettrelaterade behov på olämpliga platser.

IVO anser inte att vårdgivaren har gjort en individuell bedömning innan användandet av bodyn påbörjades. Myndigheten pekar också på att det finns brister i uppföljningen av beslutet att använda bodyn, det har enbart skett på initiativ av anhöriga.

Enligt beslutet från IVO har vårdgivaren inte tagit hänsyn till vad som är bäst för personen och inte försökt förändra situationen tillräckligt innan bodyn började användas.

Mer läsning

Annons